Het is erg koud deze dagen, dat hoef ik je niet te vertellen. Misschien draag je wel de hele tijd warme kleren, drink je veel thee en zet je de verwarming lekker hoog. Je doet er alles aan om warm te blijven. Maar wat doet je baas om jou warm te houden, vooral als je buiten moet werken? Er zijn namelijk regels voor. Lees snel verder om te weten welke dat zijn!
De strijd tegen de kou
Voel je de kou tot in je botten? Dit is niet alleen onprettig, maar brengt ook risico’s met zich mee, zoals minder bloedtoevoer naar je ledematen. Werken terwijl je het zo koud hebt, is lastig. En wat als je baas de verwarming niet hoger wil zetten of als de verwarming kapot is? De vakbond FNV Bondgenoten zegt dat je in zulke gevallen mag stoppen met werken.
Je baas kan je wel extra kleding geven, zoals dikke handschoenen. Maar werken als de verwarming stuk is, vindt de vakbond niet kunnen. En zeg nou zelf, typen met handschoenen aan is niet handig. We hebben eerder al tips gegeven om in beweging te blijven op kantoor. Maar op koude dagen beweeg je minder en krijg je het sneller koud.
Wanneer mag je stoppen vanwege de kou?
Volgens de wet moet de temperatuur op je werk gezond zijn. Te koud werken kan leiden tot onderkoeling of vallen op gladde plekken. De overheid heeft regels om je te beschermen bij buitenwerk. Als het voelt als -6 graden of kouder, mag je stoppen met werken. Veiligheid staat voorop.