Nederland maakt zich vandaag op voor drastische veranderingen in het weerbeeld. Na een zonnige periode is er nu een waarschuwing afgegeven: code geel. Deze code betekent dat er mogelijke gevaren aan het weer zijn verbonden. Vandaag vanaf het eind van de middag wordt in veel delen van het land hevig onweer en regen verwacht. Dit kan zorgen voor aanzienlijke schade en overlast. Het KNMI heeft deze waarschuwing ingesteld voor negen provincies.
Code geel wordt uitgeroepen door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) wanneer de verwachte neerslag meer dan 50 millimeter binnen 24 uur bedraagt of wanneer windstoten harder zijn dan 75 kilometer per uur. De waarschuwing wordt tot 48 uur van tevoren gegeven, mits het weerinstituut met ten minste 60 procent zekerheid de weeromstandigheden kan voorspellen.
De provincies waar deze waarschuwing momenteel geldt, zijn Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht. In deze regio’s kan het stevig regenen, waardoor kelders, tunnels en wegen mogelijk onder kunnen lopen. De verwachting is dat vooral de oostelijke helft van het land zware regenval zal ervaren. Bovendien is er kans op harde windstoten die verkeershinder en andere problemen buitenshuis kunnen veroorzaken; de buien verdwijnen later op de avond.
Gisteren zag het weer er nog heel anders uit. Het was namelijk de warmste 1 september ooit geregistreerd in Nederland. In De Bilt werd om 14.10 uur een temperatuur van 28,6 graden gemeten, waarmee het oude record van 28,4 graden uit 1926 werd verbroken. Dit wordt gerapporteerd door Weeronline.
Het stormseizoen in Nederland is officieel begonnen. Sinds 2019 krijgen stormen met een maatschappelijke impact een naam zodra het KNMI code oranje of rood afgeeft voor windstoten, en soms ook bij code geel. Deze namen helpen het publiek waakzaam te blijven en zich beter voor te bereiden op het slechte weer.
Voor het nieuwe stormseizoen zijn onder meer de namen Bert, Otje, Éowyn, Floris, Gerben, Kayleigh en Raf toegevoegd aan de internationale stormnamenlijst. Het KNMI hoopt dat dergelijke herkenbare namen bijdragen aan een grotere bewustwording en voorbereiding bij mensen voor de gevaren van stormachtig weer.
Het is dus verstandig om vandaag nog te anticiperen op mogelijk onstuimig weer. Houd de weersverwachtingen en waarschuwingen van het KNMI goed in de gaten om veilig te blijven tijdens deze periode van onvoorspelbaar weer. Blijf binnen indien mogelijk en neem voorzorgsmaatregelen tegen overlast en schade. Het is belangrijk om voorafgaand aan de onweersbuien actie te ondernemen om jezelf en je omgeving te beschermen.
Vond je dit een interessant artikel? Deel het op facebook met je vrienden en familie.