In de afgelopen jaren is er een duidelijke verschuiving te zien in de werkwijzen van oplichters. Vooral het gebruik van technologie en sociale manipulatie heeft hen in staat gesteld om zichzelf voor te doen als gezaghebbende personen, zoals politieagenten, om kwetsbare burgers op te lichten. Deze trend heeft een verontrustende toename in het aantal slachtoffers veroorzaakt, met name onder ouderen die vaak vertrouwen op autoriteitsfiguren.
Oplichters passen een krachtige en misleidende techniek toe waarbij ze zich als politieambtenaren voordoen. De cijfers zijn schokkend: in 2024 zijn al 167 mensen gearresteerd voor deze vorm van oplichting, vergeleken met 132 arrestaties in 2023. Dit duidt op een groeiende dreiging, waarop vooral oudere individuen hun waakzaamheid moeten richten.
De misleidende methode die deze oplichters hanteren is zowel eenvoudig als effectief. Veelal bellen ze oudere doelwitten op met het bericht dat er inbraken zijn gepleegd in hun woonomgeving. Ze nemen de rol van (wijk)agent aan en bieden aan om kostbare eigendommen van de slachtoffers ‘veilig te stellen’. Wanneer slachtoffers instemmen, verschijnt de nepagent, gehuld in een vals uniform en voorzien van een vervalste politiepas, bij hen thuis. Eenmaal binnen worden waardevolle spullen meegenomen.
De toename van deze oplichtingspraktijken is duidelijk zichtbaar in het aantal meldingen. Het afgelopen jaar hebben al ongeveer zevenhonderd mensen aangifte gedaan, met een opvallende spreiding in Den Haag, Oost-Brabant en Oost-Nederland. De enige plek waar het aantal meldingen constant bleef, was in Amsterdam. De politie heeft al meerdere waarschuwingen uitgegeven, omdat het totaal aantal meldingen snel opliep van 400 naar 3400 in korte tijd.
Een gemeen onderdeel van deze truc is dat oplichters vaak persoonlijk en gedetailleerde informatie over hun doelwitten hebben, zoals namen en bankgegevens van familieleden. Deze informatie versterkt het gevoel van vertrouwen bij de slachtoffers, waardoor ze makkelijker bereid zijn om mee te gaan in het verhaal.
Sybren van der Velden Walda, landelijk projectleider Senioren en Veiligheid, vertelt dat criminelen hun slachtoffers vaak onder druk zetten om snel te handelen. Deze tijdsdruk verkleint de kans dat mensen rationeel nadenken, waardoor ze sneller toegeven. Veel slachtoffers komen te laat tot het besef dat ze zijn bedrogen, en voelen vaak schaamte dat ze in de val zijn gelopen. Van der Velden Walda wijst er echter op dat aangifte doen cruciaal is, ongeacht of er daadwerkelijk spullen zijn gestolen. Dit helpt de politie in hun aanpak om deze ‘laffe oplichtingspraktijken’ te bestrijden.
Het bestrijden van deze oplichtingsmethoden vraagt om samenwerking tussen politie en burgers. Mensen moeten scherp blijven en vreemden, ook niet als ze zich voordoen als politieagenten, niet zomaar vertrouwen. Controleer altijd de identiteit van de persoon voor u deze binnenlaat door direct contact op te nemen met de politie. Zo kunnen meer mensen voorkomen dat ze het slachtoffer worden van deze sluwe oplichters.
Al met al blijft het waakzaam blijven en een gezonde dosis wantrouwen essentieel in het voorkomen van slachtofferschap door deze oplichterspraktijken. De inzet van de politie en de waakzaamheid van het publiek zijn onmisbaar in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit. Samen kunnen we voorkomen dat nog meer mensen, en vooral kwetsbare ouderen, in de val lopen van deze criminelen.
Vond je dit een interessant artikel? Deel het op facebook met je vrienden en familie.