De zomervakantie is in volle gang, en veel mensen genieten van een welverdiende pauze. Maar bij thuiskomst kunnen ze worden verrast door ongenode gasten: vlooien. In de zomer zijn vlooien actiever, waardoor ze zich razendsnel kunnen vermeerderen en een plaag vormen. Vooral voor huisdierbezitters is het belangrijk om maatregelen te nemen tegen deze vervelende parasieten.
Vlooien zijn minuscule, vleugelloze insecten die zich tegoed doen aan het bloed van zoogdieren en vogels. Een volwassen vrouwtjesvlo legt gedurende haar levenscyclus duizenden eitjes, die wel twee jaar in slapende toestand kunnen blijven alvorens uit te komen. Dit maakt vlooien bijzonder hardnekkig.
Huisdieren lopen vaak vlooien op door contact met besmette dieren in parken of pensions. Ook buitenkatten hebben een hoog risico op vlooien. De warme zomertemperaturen versnellen hun levenscyclus, waardoor een vlooienplaag al snel op de loer ligt na de vakantie.
Bij terugkeer van vakantie treffen veel huiseigenaren hongerige vlooien aan die zich voeden met hun huisdieren of zelfs mensen. Vlooienpoppen kunnen maandenlang inactief blijven tot ze trillingen voelen om vervolgens uit te komen en zich te verspreiden.
Een vlooienbeet kenmerkt zich door jeukende bultjes met een rood puntje in het midden en zit meestal op onderbenen, enkels of rond de taille. Dit komt doordat vlooien maar tot een bepaalde hoogte kunnen springen.
Vlooien huizen vaak in gebieden waar uw huisdieren tijd doorbrengen, zoals hun manden. De larven geven de voorkeur aan donkere plekken en verstoppen zich in kleine kiertjes. Zelfs zonder huisdieren kun je getroffen worden door vlooien die ratten of muizen als host gebruikten.
Wanneer hun primaire gastheer, zoals ratten of muizen, afwezig is, kunnen vlooien mensen bijten. Dit kan een aanwijzing zijn voor een knaagdierprobleem in huis, iets wat direct dient te worden aangepakt.
Om vlooien bij huisdieren te voorkomen, zijn er verschillende hulpmiddelen zoals shampoos, sprays en speciale vlooienbandjes. Ook zijn er tabletten die vlooien doden zodra ze bloed opzuigen.
Zelfs zonder huisdieren is het belangrijk om maatregelen te nemen, zoals het opruimen van vogelnesten na het broedseizoen. Deze nesten kunnen besmet zijn met vogelvlooien, die na het vertrek van hun gastheer op zoek gaan naar nieuwe slachtoffers.
Bij een vlooienplaag thuis kun je de mand van je huisdier op 60 graden wassen. Kan de mand die temperatuur niet aan, dan kun je overwegen de mand een week in de diepvries te leggen om de vlooien te doden.
Regelmatig stofzuigen is essentieel om de eitjes en larven van vlooien te verwijderen. Vergeet niet om de stofzuigerzak daarna buiten weg te gooien om te voorkomen dat de vlooien zich opnieuw verspreiden.
Twijfel je over het type vlo, dan kun je deze laten identificeren door het KAD. Dit geeft je de mogelijkheid om de meest effectieve bestrijdingsmethode te kiezen. Soms biedt jouw gemeente dit zelfs gratis aan via een serviceovereenkomst.
Bij een ernstige vlooienplaag is het raadzaam een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Deze experts beschikken over effectievere middelen en kunnen je adviseren over de beste aanpak om de vlooien definitief te bestrijden.
In de zomer lijkt alles luchtiger en vrolijker, maar de opkomst van vlooien kan een ware stoorzender zijn. Een tijdige aanpak van vlooienproblemen kan veel ellende voorkomen. Preventieve maatregelen, zoals het controleren van huisdieren en het verwijderen van vogelnesten, zijn essentieel. Bij een grootschalige plaag kan professionele hulp uitkomst bieden om je huis vrij te houden van deze ongewenste gasten.
Vond je dit een interessant artikel? Deel het op facebook met je vrienden en familie.