De stijgende prijzen in supermarkten zijn een groeiende bron van zorg voor veel Nederlanders. Deze trend wordt voornamelijk veroorzaakt door wereldwijde economische omstandigheden die prijsstijgingen aanjagen. Uit nieuwere CBS-gegevens blijkt dat producten zoals zuivel, vlees en granen tot wel 25 procent duurder geworden zijn sinds juni 2021. Dit maakt bewuster winkelen een noodzaak in een tijd waarin huishoudens hun uitgaven zorgvuldig moeten plannen.
Wanneer de kassabon weer eens tegenvalt, is het niet vreemd dat men zich zorgen maakt. Het samenstellen van een maaltijd voor een schappelijke prijs vraagt om een strategische benadering. Gelukkig zijn er diverse manieren waarop shoppers kunnen besparen, zoals het kiezen van de juiste supermarkt. Financieel expert Alieke Evert heeft specifieke ketens als goedkoopste geïdentificeerd per regio, en schrijft ook over doordachte koopstrategieën.
Over het algemeen staan Lidl en Aldi bekend als de economische keuzes voor supermarktbezoekers in Nederland. Zo biedt Lidl verse groenten en fruit aan met een gemiddelde besparing van 16 procent tegenover andere ketens. Dirk van den Broek blijkt echter ook frequent voordelig, vooral door zijn scherpe tarieven voor zowel merkloze als bekende merkproducten, aldus Evert’s onderzoek.
Toch verschilt de voordeligste supermarkt per regio. In Friesland, Zeeland en Limburg maakt Aldi vaak de meeste indruk met betaalbare prijzen. Drenten kunnen het beste naar Lidl en Jumbo gaan voor de beste deals, en in Utrecht en Zuid-Holland staat Vomar bovenaan de lijst voor de prijsbewuste consument. Het is cruciaal om te ontdekken welke supermarkt in jouw omgeving de meest gunstige aanbiedingen heeft.
De prijzen zijn niet alleen afhankelijk van de supermarkt zelf, maar kunnen ook sterk variëren per artikel. Waar Lidl de voorkeur verdient voor melk, kan Jumbo een betere keuze zijn voor pindakaas. Smaakvoorkeuren spelen hierbij een rol; de prijs van een bepaald product kan gerechtvaardigd zijn door persoonlijke voorkeuren ten aanzien van smaak en kwaliteit.
Een andere besparende maatregel voor Nederlanders is boodschappen doen in Duitsland, waar de prijzen veelal gunstiger zijn. Dit geldt niet alleen voor Aldi en Lidl, maar ook voor ketens zoals Kaufland en Real. De potentiële kostenbesparing bij de aankoop moet echter worden afgewogen tegen transportkosten om de werkelijke waarde in kaart te brengen.
Apps zoals Too Good To Go bieden innovatieve manieren om budgetvriendelijk boodschappen te doen. Zij stellen gebruikers in staat om restanten van supermarkten en restaurants tegen lage prijzen te kopen. Deze praktijk is niet alleen kostenefficiënt, maar draagt ook bij aan duurzaamheidsdoelstellingen door voedselverspilling te verminderen.
Alieke Evert raadt bovendien aan om boodschappen georganiseerd aan te pakken. Door een lijstje te maken en A-merkproducten in te slaan wanneer deze in de aanbieding zijn, kun je veel besparen. Een slimme benadering van je boodschappen kan leiden tot aanzienlijke financiële voordelen zonder concessies aan kwaliteit.
Vond je dit een interessant artikel? Deel het op facebook met je vrienden en familie.