In recent nieuws is er grote ongerustheid ontstaan over de opkomst van een nieuwe en gevaarlijkere variant van het mpox-virus, vooral in Afrika. Dit virus, voorheen bekend als apenpokken, verspreidt zich momenteel snel vanuit de Democratische Republiek Congo naar tien andere Afrikaanse landen, wat leidt tot verhoogde waakzaamheid en dringende oproepen tot actie van de internationale gemeenschap.
Het mpox-virus, dat bij mensen wordt veroorzaakt door fysiek contact met een besmet persoon of dier, kan ernstige symptomen met zich meebrengen. Denk hierbij aan hoofdpijn, koorts en huiduitslag die verandert in met pus gevulde blaren. Meer dan drie procent van de patiënten, voornamelijk kinderen jonger dan 15 jaar, overlijdt aan de ziekte.
Voor het eerst geïdentificeerd in de Democratische Republiek Congo in 1970, bleven mpox-uitbraken tot twee jaar geleden beperkt tot kleine haarden in Afrika. De ziekte werd meestal overgedragen van wilde dieren naar mensen tijdens activiteiten zoals jagen of het bereiden van vlees. Sinds 2022 verspreidt het virus zich echter ook snel onder mensen, vooral onder homoseksuele mannen.
In 2022 werd een mildere variant van mpox ontdekt, die zich over 110 landen verspreidde, inclusief Nederland. Tienduizenden mensen raakten geïnfecteerd maar er werden geen sterfgevallen gerapporteerd. In Nederland zijn er tot 27 juni 1306 gevallen van mpox geregistreerd, volgens gegevens van het RIVM.
Het gezondheidsagentschap van de Afrikaanse Unie heeft nu gemeld dat er een nieuwe, veel besmettelijker variant van het virus is. Dit jaar alleen al zijn er 15.000 gevallen geregistreerd en 511 dodelijke slachtoffers gerapporteerd. Naast Congo, zijn er ook gevallen gemeld in landen zoals Burundi, Kenia, Rwanda, Oeganda, Marokko, Egypte, Nigeria en Zuid-Afrika.
Deze nieuwe variant zorgt voor ernstige complicaties zoals miskramen en sterfte, voornamelijk onder kinderen. Artsen Zonder Grenzen hebben opgemerkt dat een genetische mutatie in de Congolese provincie Zuid-Kivu ervoor heeft gezorgd dat het virus makkelijker van persoon tot persoon wordt overgedragen, iets dat eerder niet werd waargenomen in Congo maar wel in West-Afrikaanse landen.
Het begin van een mpox-infectie wordt gekenmerkt door symptomen zoals koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren en rillingen. Na enkele dagen verschijnen er huidvlekken die veranderen in met pus gevulde blaasjes. Hoewel de ziekte vaak milde symptomen heeft, kan het fataal zijn voor mensen met een verzwakt immuunsysteem of bij ontstekingen van de hartspier of hersenen.
De Congolese regering heeft twee soorten vaccins goedgekeurd en streeft ernaar deze beschikbaar te maken, maar dit is tot nu toe zonder succes gebleken ondanks inspanningen en onderhandelingen. De door de Afrikaanse Unie uitgeroepen noodtoestand zou echter snel verandering kunnen brengen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt aan op meer vaccins voor Afrika.
Jean Kaseya, voorzitter van de CDC, benadrukt de urgentie van de situatie met de woorden: “We moeten deze plaag onder controle krijgen en uitroeien.” Hij benadrukte tijdens een persconferentie het belang van onderzoek, isolatie van geïnfecteerde personen, educatie en medische zorg. Het gebruik van vaccins kan grote bevolkingsgroepen beschermen en levens redden.
In Nederland werd van 2022 tot het najaar van 2023 een vaccinatiecampagne tegen mpox uitgevoerd, gericht op risicogroepen zoals homoseksuele mannen, transgenders en sekswerkers. Momenteel is het voor individuen niet mogelijk om zich op eigen initiatief te laten vaccineren. Bij klachten wordt aangeraden om contact op te nemen met de GGD of huisarts en om seksueel contact en huid-op-huidcontact te vermijden totdat de uitslag van een test bekend is.
Wie naar een Afrikaans land reist waar mpox voorkomt, wordt aangeraden om geen contact te hebben met zieke mensen of dieren en ook geen beddengoed of kleding te delen met zieke individuen. Momenteel is er in Nederland geen vaccin beschikbaar voor reizigers, dus het is essentieel om voorzorgsmaatregelen te treffen en de aanbevolen gezondheidsadviezen op te volgen.
Vond je dit een interessant artikel? Deel het op facebook met je vrienden en familie.