De samenleving heeft de laatste jaren een groeiend bewustzijn ontwikkeld rondom genderdiversiteit en de vrijheid van zelfexpressie. Desondanks zijn er nog steeds traditionele opvattingen die invloed hebben op hoe kinderen zichzelf mogen presenteren. Dit wordt vooral duidelijk wanneer een kind buiten de typische jongens- of meisjesrollen valt. Hilde en haar man staan voor deze uitdaging: hun zoon houdt van “meisjesachtige” dingen zoals dansen en poppen, en krijgt daar vaak kritiek op van anderen. Hoe kunnen zij en hun zoon hier het beste mee omgaan?
Hilde en haar man begrijpen de reacties niet
Hilde en haar man vinden het vreemd dat anderen op zulke dingen reageren. “Onze vijfjarige zoon heeft een voorliefde voor roze kleding, speelt graag met poppen en houdt van dansen. Voor ons is dat volkomen normaal.
Maar de buitenwereld kijkt er anders naar. We krijgen vaak vreemde opmerkingen van andere kinderen en ouders. Hoe kunnen we hiermee omgaan en onze zoon zichzelf laten zijn?”
Kindercoach Sophie van Splunteren over reacties
Dat anderen een mening hebben over Hilde’s zoon, verbaast kindercoach Sophie van Splunteren niet. “Kinderen van vijf bevinden zich op dat punt waar ze kleuters af zijn en beginnen in stereotypen te denken. Wat eerst normaal was, wordt nu door hen in hokjes geplaatst. Ze denken nu: meisjes doen dit en jongens doen dat.”
Haar advies: “Vertel je zoon duidelijk dat wat hij doet oké is en dat jullie dit prima vinden. Leg hem ook uit dat anderen hier soms iets van kunnen zeggen. Hij moet dit begrijpen, want dat is helaas de realiteit.”
“Houd het bij een rollenspel luchtig en kort. Maak het niet meteen vijandig.”
Omgaan met afwijzing en zelfvertrouwen geven
Van Splunteren zegt dat er soms ook afwijzende reacties zullen zijn. “Je zoon zal ervaren dat mensen hem raar kunnen vinden. Het belangrijkste is dat hij zelfvertrouwen krijgt om hiermee om te gaan. Als jullie hem dat vertrouwen geven, zal hij dat ook uitstralen.”
Oefenen met een rollenspel
Bereid je zoon voor op mogelijke kritiek. Leg uit dat niet iedereen positief zal reageren, omdat mensen anders denken. Als je merkt dat je kind zich hierdoor onzeker voelt, kun je dit oefenen met een rollenspel.
Vraag bijvoorbeeld: ‘Wat zou je zeggen als iemand zegt dat roze voor meisjes is?’ Of: ‘Wat doe je als iemand iets vervelends zegt?’ Door thuis te oefenen, weet je kind wat hij kan doen en zeggen.
“Laat je kind reageren en let op zijn antwoorden. Niet wat jij denkt dat hij moet zeggen, maar wat hij zelf zegt. Houd de reacties kort en luchtig, zoals: ‘Iedereen mag een mening hebben, ik vind het mooi en dat is wat telt.'”
Reageer zelf ook luchtig maar duidelijk op mensen die iets zeggen – bijvoorbeeld door te zeggen dat jullie hem stimuleren om zichzelf te zijn. Zo laat je zien dat jullie achter hem staan.”
Door deze aanpak help je je kind om zelfverzekerd te zijn, ondanks wat anderen zeggen.
Bron: RTL
Het accepteren en ondersteunen van de eigenheid van een kind is cruciaal in hun ontwikkeling tot zelfverzekerde individuen. Hoewel de maatschappij soms begrensd blijft in oude normen, ligt het aan ouders en opvoeders om kinderen te leren dat diversiteit in interesses en zelfexpressie normaal en goed is. Hildes aanpak samen met de tips van Van Splunteren kan een gezond fundament bieden voor hun zoon om zich vrij en geliefd te voelen, ongeacht wat anderen denken. Zo creëren we een meer inclusieve wereld waar ieder kind zijn of haar unieke zelf kan zijn zonder angst voor oordeel.
Vond je dit een interessant artikel? Deel het op facebook met je vrienden en familie.